Bildet er av en sprukket statue og teksten handler om hvordan vi kan tenke mer syklisk i livet og businessen .

Hvorfor jeg omfavner en mer syklisk måte å tenke på – i livet og businessen

Det tok lang tid før jeg skjønte hva det var. At det ikke var jeg som var “ødelagt”. 

At alle følelsene som plutselig tok overhånd, som kunne føre til at jeg gråt meg i søvn flere kvelder på rad, var en del av kroppens manglende evne til å håndtere hormonendringene vi kvinner gjennomgår hver måned.

At alle tankene som førte til de vanskelige følelsene ikke nødvendigvis var sanne. 

Og selv om jeg nå vet hva det er, en sterkere form for PMS som kalles PMDD, så er det fortsatt ekstremt tungt når halvparten av en måned føles helt kaotisk og fullstendig utenfor min kontroll. (har ikke fått diagnosen, men symptomene er klare) 

( hvis du vil lese mer om PMDD, så kan du gjøre det her

Hver måned, i større eller mindre grad, kommer det kastet på meg som lyn fra klar himmel. Fra at alt føles bra, kroppen lett og energisk, hodet klart, motivasjon og glede på topp, til å falle rett ned i det sorte hullet. Der alt føles håpløst, tankene er mørke, kroppen tung og hodet tåkete og uklart. 

Tanker som; “ingen ville savnet meg om jeg ramlet ut i elven her nå…” dukker opp, og det føles ensomt og utrolig vondt. 

Det påvirker livet mitt i stor grad, og hindrer meg spesielt mye i businessen. 

Men like raskt som det kommer, så forsvinner det når neste fase i syklusen, menstruasjonsfasen, inntreffer. Som regel har det gått rundt 10-11 dager i tåke og mørke, før sola skinner og de mørke skyene plutselig er borte. Og der og da er det vanskelig å fatte at det dagen før var så mørkt. Faktisk klarer jeg nesten ikke å forstå den store forskjellen. 

Den gode perioden føles så kort, men også som en liten lomme av lykke der tankene er klare, ideene kommer, inspirasjonen, gleden og energien er tilbake. Der jeg ser lyst på livet og businessen. 

For meg har dette blitt verre og verre, og spesielt de siste årene. Jeg er ingen ekspert, men etter å ha lest en god del om det, så har jeg forstått at symptomene på PMDD kan øke (eller starte) når man blir eldre og nærmer seg overgangsalder, men også etter en utbrenthet med forhøyet stressnivå. Check, check på begge deler for meg, noe som antagelig er forklaringen på at symptomene har blitt sterkere og mer invaderende de siste årene.

Hvordan påvirker PMDD businessen og hvordan kan dette manifistere seg?

Når lutealfasen inntreffer og alt blir mørkt har jeg ingen tro på det jeg gjør, lite energi til å gjennomføre selv den minste oppgave, hodet klarer ikke tenke klart og det er vanskelig å fokusere på det neste skrittet. Det er ingen kreativitet å spore. Jeg sjekker jobber på Finn.no fordi jeg ikke orker tanken på å fortsette. Angst for å treffe mennesker, for å være synlig kommer snikende, og det jeg har mest lyst til er å være helt alene der ingen kan se meg. Verken fysisk eller digitalt. Jeg gråter mye, av alt og ingenting, og ja, det påvirker meg i stor grad. 

Når menstruasjons fasen kommer slipper altså alt dette taket. Jeg er som et nytt menneske, som om jeg har fått medisin som fjerner alt det vonde og tunge. Hodet føles ikke lenger som bomull, og plutselig klarer jeg å tenke klart. 

Denne gangen førte det til at jeg i løpet av et par dager hadde lansert en mini-mastermind. En idé som plutselig dukket opp og som jeg hadde sååå lyst til å handle på. Tankene var klare og energien til å få ut informasjonen bare fløt gjennom meg. Tanker, tilbakemeldinger fra kunder på stories, salgsside, interaksjon med potensielle kunder – og salg – kom enkelt og uanstrengt.   

Har du ikke opplevd dette selv, så høres det sikkert rart ut. Det er lett å tenke “nå må hun skjerpe seg”, men det fungerer ikke sånn. Du kan ikke “skjerpe deg” fra dette. Har du opplevd det selv, eller kjenner deg igjen i noen av beskrivelsene, så vet du. Da håper jeg det også er en trøst å høre hvordan jeg opplever det. 

Hvordan håndterer jeg dette? Jeg har tross alt en familie, et liv og en business å ta vare på? 

Jeg vet ikke om jeg alltid klarer å håndtere det så godt, men jeg har noen tanker og noen ting jeg har jobbet med, og jobber med, å implementere. Foreløpig har jeg ikke bedt om hjelp av lege (trodde en stund ikke man kunne få hjelp med dette), og det er fortsatt en prosess og noe jeg øver på. Det har tross alt endret seg fra å være mer “vanlig” PMS som varer noen få dager, til å bli noe større og mer inngripende som kan vare i 10-12 dager. 

En ting jeg omfavner mer og mer som er til stor hjelp er å leve livet og drive businessen med et mer syklisk tankesett (og businessmodell.) 

Sakte, stille, organisk, enkelt. Jobbe med energien min og ikke mot. Der jeg ikke “hustler” videre på tross av hva kroppen sier, men lytter, tillater og gir slipp.  

Det er ikke alltid lett fordi verden rundt sier vi skal gjøre noe annet, men det er dette jeg jobber med og mot. 

Så hvordan ser det ut (for meg) å omfavne en mer syklisk måte å tenke på?

Når vi skal tenke på tiden vi har foran oss og det vi skal gjøre og hvordan vi ser på verden rundt oss, så er det vanlig (vi er trent opp til) å tenke lineært. Rett frem. Start, slutt. 

Det lineære fokuserer på at noe starter og tar slutt, noen er viktigere enn andre, topp/bunn/over/under, vekst for enhver pris, kapitalisme, om å alltid være produktiv, alltid ha fremgang, men aldri egentlig komme helt i mål. Når vi tenker på denne måten er det aldri nok, og vi vil alltid ha mer. Har vi nådd ett mål, så skal vi med en gang sette et nytt. 

Det er sjelden tid til å hvile, stoppe opp og bare være. Det handler om å leve med tanken om at ingenting av det man gjør er nok og at alt kan mistes eller ødelegges, så man må starte på nytt. Derfor må man fortsette å streve, fortsette å bevege seg, fortsette å produsere og “hustle” videre konstant. 

Å tenke og leve mer syklisk derimot er det jeg jobber med og øver meg på. Sykluser ser vi allerede rundt oss i både årstider og sesonger, i naturlige rytmer både i kroppen, i jordbruk, i månen og tidevannet og jeg har de siste årene blitt mer og mer tiltrukket av og interessert i å tenke på denne måten. Det gir meg en annen ro og tillit til at alt skjer til sin tid, og at alle faser har en verdi. At det som vi tror er ødelagt også har en verdi, eller at det kan få en ny verdi, en annen verdi. At det vi har gjort aldri er bortkastet. 

Når du tenker syklisk, så er det fokus på at noe kommer igjen. Når jeg har den dårlige perioden i menstruasjonssyklusen min, så kan jeg minne meg selv på at det er en fase som tar slutt. Når det er en stille fase i businessen, så kan jeg stole på at den gode tiden kommer igjen. Det er fokus på at vi aldri egentlig starter på scratch, men at vi beveger oss videre i sykluser, faser og bølger. 

Da kan jeg hvile i at når det virker mørkt, dødt og stille, så skjer det allikevel noe. Røttene blir sterkere. Og på samme måte som når et frø modnes og klargjøres i jorden, så er det noe som forbereder seg på å vokse og modnes i meg når jeg hviler eller har en stille periode. 

Jeg leste dette om hva som skjer med frøet når det  ligger i jorda: 

“Etter at frøet er ferdig modnet ligger kimplanten tilnærmet i hvile inntil forholdene igjen blir gunstige.”

Jeg likte det..til forholdene igjen blir gunstige. 

Det handler om at det i perioder er sesonger med hvile, sesonger der ting skal utvikle seg og sesonger der det skal spire, vokse og gro.  

Det er sånn i naturen, det er sånn i kroppen vår og det er sånn i businessen vår. 

Her kan du lese en liten, kort artikkel om lineær vs syklisk tid og tankesett

For meg handler det å tenke mer syklisk om å stole på at det alltid er nok, og at det er rett timing. Om å gi slipp og flyte med. 

Så er det så klart en balanse her. I alle fall mener jeg det. 

Vi kan ikke bare sette oss ned å vente på at ting skal skje på magisk og riktig vis, det må noe action til for å komme videre i businessen. 

Så i businessen kan det handle om å tilpasse oppgaver, fokusområder til de tidene av syklusen det passer best inn. Det kan handle om å legge av penger i de periodene det kommer inn mer, så man er rustet for de periodene det er stille. (at det går opp og ned i inntektsstrøm er fakta for alle businesser) 

For meg kan lutealfasen, som er tung og energiløs, være tiden for å jobbe med konkrete ting som ikke krever så mye, avslutte små og store prosjekter, hvile og ta vare på meg selv, mens tiden etter kan være en tid for mer synlighet, for å sette i gang med nye ideer, produsere innhold og evt lansere nye tjenester (hvis jeg ønsker det).  

Det handler om å gi kroppen det den trenger når den trenger det og ikke bli fanget av ideen om at jeg konstant må produsere og fortsette å “løpe” når kroppen sier “ro ned”. 

For vi er faktisk ikke skapt for å være i konstant bevegelse eller i en konstant tilstand av produktivitet. 

Å tenke på denne måten er vanskelig og befriende på samme tid.

Det er så lett å tenke at det ikke er nok av noe. Ikke nok penger, ikke nok tid, at jeg ikke gjør nok. 

Men når jeg klarer å hvile i, og stole på, at det er nok og godt nok, at jeg kan bygge en business og tjene de pengene jeg vil uten å jobbe meg til utbrenthet – da opplever jeg en helt spesiell indre ro og en flyt som kan utløse den kreativiteten og inspirasjonen jeg trenger for å komme videre. 

I motsatt tilfelle – når jeg blir fanget i en tilstand av uro, “ikke nok”, “ikke godt nok”, så stopper alt opp. Det blir et strev og et jag, dager med stress og kav. 

Å drive egen business er utfordrende uansett hvordan man vrir og vender på det. Gøy, inspirerende og givende, men utfordrende.. Det er ikke tvil om det. Og det gjelder om du velger å tenke på den ene eller andre måten. 

Men å tenke mer syklisk, å tenke at når noe tar slutt, så vil det på et tidspunkt komme tilbake, at det er naturlig at det går i bølger og faser, det gjør det litt lettere. Uansett om det gjelder penger, energi, tid, kunder, glede, motivasjon, kreativitet.

Det er nå engang sånn at det er mye vi ikke kan kontrollere. Både i livet og i businessen. 

Å tenke mer syklisk gjør at det er litt lettere å være ok med det.

Og det er litt lettere å være ok med at det er variasjoner, ulike måter å gjøre ting på, ulike tanker om hva suksess er, om hva nok er. 

Hva med deg? Hvilke tanker gjorde du deg når du leste dette? Er det noen områder av livet eller businessen du kunne tenke deg å omfavne en mer syklisk tenkemåte og tilnærming? Hvordan ville det sett ut og føltes for deg? 

NB! Denne bloggen er mine personlige tanker, opplevelser og betraktninger. Det er basert på ting jeg har lest, lyttet til og dannet meg noen tanker om som jeg kan knytte til min personlige opplevelse. Noe som hjelper meg, og som kanskje kan hjelpe deg. Uten at vi trenger å dra det så langt, eller gå så veldig dypt inn i alle detaljene rundt de ulike måtene å oppleve og tenke om verden rundt oss på. (hvis ikke du vil det for din egen del, så klart) 

  1. Anne Kjersti Heisel says:

    Fantastisk god lesing🌟kjenner meg godt igjen. Denne lesingen gjorde at jeg ble mer inspirert til å tenke syklisk i min busniss. Takk ❤️

  2. Ingjerd Heisel says:

    Dette gav mening❤️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Book en gratis konsultasjon

Hva om du kunne møte den med litt mer nysgjerrighet og glede, og litt mindre alvor? Skape, leke og rett og slett glede deg mer over hele prosessen? Der det som til syvende og sist står igjen er essensen av deg, den du er og det du vil gi til verden.

For på samme måte som kunst er unikt - så er din business og du unik. 

Alle passer ikke og er ikke ment å passe inn i samme form. Du får lov til å gjøre det på din måte. 

I 1-1 Coaching kan vi utforske og justere din business, så den gir deg glede, frihet og suksessen du drømmer om! in the making? 

Hva om du så på businessen din som et kreativt prosjekt? Som et kunstverk