Hvorfor du ikke føler deg god nok og hva du kan gjøre med det. Jente som ligger på sofaen.

Hvorfor du ikke føler deg god nok og hva du kan gjøre med det

I denne artikkelen skal jeg dele litt om hvorfor du ikke føler deg god nok og hva du kan gjøre med det. For er det en ting som går igjen hos de aller fleste av mine kunder, så er det at de igjen og igjen stiller spørsmål ved seg selv, sin kompetanse, sine evner – om de er gode nok.

Og disse tankene dukker opp igjen med jevne mellomrom, ikke bare hos de som er helt nye med egen business (som Virtuell Assistent eller noe annet), men også hos de som har holdt på i flere år. 

Så er det jo så klart ikke bare i forbindelse med å starte og drive sin egen business man kan kjenne på dette, men det som er sikkert er at det å drive eget påvirker oss på en helt spesiell måte og at det er en berg og dalbane av følelser. 

Hvorfor du ikke føler deg god nok er en kompleks følelse som kan ha mange årsaker, men her er noen av de mest vanlige:

  1. Kulturell og sosial påvirkning: uansett om vi er tenker over det eller ikke, så er det gitte normer og forventninger  i samfunnet og den kulturen vi vokser opp i som påvirker oss daglig om vi ikke er bevisst på det. Det er forventninger til hva suksess er, til utseende, hvordan vi “burde” være. Det påvirker hva vi tenker om oss selv når vi føler vi ikke når opp til disse idealene, og forsterker følelsen av å ikke være god nok.
  2. Erfaringer: Tidlige livserfaringer, spesielt når det har vært kritikk, mobbing, eller høye forventninger fra nære relasjoner, kan også være en årsak til selvkritikk og følelsen av utilstrekkelighet senere i livet.
  3. Sammenligning med andre: Med sosiale medier er det nå lettere enn noen gang å sammenligne seg selv med andre. Vi ser konstant andres “høydepunkter”, og det kan skape en forvrengt oppfattelse av hva som egentlig er virkeligheten. Og med egen onlinebusiness tas sammenligningen til et nytt nivå fordi det er sårbart å starte for seg selv og gå ut der i verden med sin egen business. 
  4. Perfeksjonisme: Noen (mange) mennesker har en indre overbevisning om at de må være perfekte for å bli verdsatt eller elsket. Dette kan også komme fra tidligere erfaringer eller en iboende frykt for feil. Og når det ikke er “helt perfekt” understrekes følelsen av å ikke være god nok.
  5. Indre overbevisninger: Underliggende overbevisninger som “Jeg er ikke verdt noe med mindre jeg presterer” eller “Hvis jeg ikke er den beste, er jeg ingenting” kan drive følelsen av utilstrekkelighet og det å ikke føle seg god nok. 
  6. Frykt for avvisning: Frykt for avvisning kan forsterke følelsen av at man ikke er god nok. For noen er tanken på avvisning så vanskelig at de nedvurderer seg selv før andre får sjansen til å kritisere dem.
  7. Manglende selvaksept: Noen mennesker har ikke utviklet ferdighetene eller verktøyene de trenger for å akseptere seg selv som de er, med alle feil og mangler.

Å forstå roten til disse følelsene og hvor de kommer fra er det viktigste skrittet i å håndtere og overvinne dem. Hvor tror du din følelse av å ikke være god nok stammer fra? 

Når du har funnet ut av hvor dette kommer fra, så er det her noen sannheter du kan minne deg selv på:

  1. Sammenligning stjeler gleden vår Hver gang du ser noen lykkes online, eller som du tror lykkes eller får til noe du ønsker å få til, så husk at de også har hatt mange øyeblikk av usikkerhet. Alle går gjennom dette på et tidspunkt. Og de aller fleste har kjent på manglende selvtillit eller tenkt at andre ser ut til å få til “alt”. 
  2. Det er en prosess og du vokser underveis Det er naturlig å føle seg usikker når du starter noe nytt. Men husk at hver eneste utfordring du møter gjør deg sterkere, modigere, du lærer mer og du vil etterhvert kjenne på både trygghet og selvtillit i businessen din.( På samme måte som du har gjort i andre ting du har gjort tidligere i livet)
  3. Din verdi ligger ikke i om noe er 100 % perfekt  Din verdi ligger først og fremst i den du ER, i DIN autentiske og ekte stemme og i de genuine relasjonene du bygger med mennesker rundt deg. 

Her er noen små tips til hvordan du kan jobbe med følelsen av å ikke være god nok:

🌼 Daglige affirmasjoner. Hver morgen, se deg selv i speilet og si, “Jeg er god nok, og jeg blir bedre hver dag”. Gjenta det til du virkelig føler det og tror på det. 

🌼 Skriv. Skriv ned følelser og tanker som dukker opp i ulike situasjoner. Noen ganger så vil bare det å få det ned på papiret hjelpe deg med å se det fra et nytt perspektiv.

🌼 Feire små seire. Har du skrevet et blogginnlegg? Fantastisk! Har du fått en ny følger på sosiale medier? En ny kunde? Satt en grense for deg selv?  Hurra! Feire de små tingene. Å feire det du får til av smått og stort styrker selvtilliten din.

🌼 Snakk med noen. Enten det er en venn, familiemedlem, en mentor eller coach. Å dele tankene og følelsene dine høyt med et menneske du stoler på kan løse opp i mange ting. 

Så fra meg til deg idag: 

Du er mer enn god nok. Og med hvert lille skritt du tar, med hver feil du lærer av og med hver suksess du feirer, så viser du deg selv og verden at du er en vi kan regne med. At du har noe å komme med som fortjener å se dagens lyst ❤️ Jeg heier vilt på deg uansett om du er i startfasen, godt i gang eller tenker på å starte.

Nysgjerrig på å starte som Virtuell Assistent (eller annen tjenestebasert business)? Eller vil du jobbe 1-1 med meg som coach og/eller mentor? Sjekk ut hvordan du kan jobbe med meg her.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Book en gratis konsultasjon

Hva om du kunne møte den med litt mer nysgjerrighet og glede, og litt mindre alvor? Skape, leke og rett og slett glede deg mer over hele prosessen? Der det som til syvende og sist står igjen er essensen av deg, den du er og det du vil gi til verden.

For på samme måte som kunst er unikt - så er din business og du unik. 

Alle passer ikke og er ikke ment å passe inn i samme form. Du får lov til å gjøre det på din måte. 

I 1-1 Coaching kan vi utforske og justere din business, så den gir deg glede, frihet og suksessen du drømmer om! in the making? 

Hva om du så på businessen din som et kreativt prosjekt? Som et kunstverk