Dame som leser og har egentid. Hvordan sette grenser.

Hvordan sette gode grenser når du driver for deg selv

Er det vanskelig å sette grenser i livet og/eller i businessen? Grenser rundt pris, arbeidstider, tilgjengelighet, sosiale medier? Eller å si nei til sosiale sammenkomster, gründertreff eller andre invitasjoner? 

Har du tenkt tanker som “hva om jeg mister kunder/venner hvis jeg setter grenser?” “Hva om de tenker jeg er vanskelig eller sær når jeg sier nei?” “Vil det påvirke businessen negativt om jeg tar en uke eller tre helt fri i sommerferien?” 

Jeg antar du har tenkt noe av dette – for det har jeg.

Å sette grenser er noe jeg alltid syns var vanskelig. Det skapte frykt og usikkerhet i meg – mange vanskelige følelser. Det var lettere å please andre enn å lytte til meg selv. 

De siste årene, og spesielt etter at jeg startet for meg selv, har jeg sett og erfart hvor viktig det er å sette grenser i businessen og i livet. Rett og slett ta meg selv, tiden og energien min på alvor. 

I denne artikkelen vil jeg først og fremst fokusere på hvordan du kan sette grenser i businessen, men mindsettet og spørsmålene er direkte overførbart til livet ellers, så ta gjerne en check in der også. 

Hva vil det egentlig si å sette grenser? 

Går vi til kjernen av det, så handler grenser om å si “nei” til det som ikke er riktig for deg og ja til det som er. Det handler om å avgrense og begrense, om å ta ansvar for deg selv, for egne følelser, valg og hvordan du velger å forholde deg til andre.

Det handler om å behandle deg selv OG de rundt deg med respekt. 

Det handler om tydelighet og avklaring.

Om hvordan du bruker tiden din og energien din, og når du er tilgjengelig for kunder eller for familien din. 

Grenser avgjør hvordan du tar vare på deg selv, når du hviler og når du jobber. 

Grensene du setter former hvordan du lever livet ditt og hvordan du driver businessen din.  

Så hvorfor er det vanskelig å sette grenser? 

Mange av oss kvinner, og mange av de jeg jobber med, strever litt (eller mye) med å sette gode grenser for seg selv. Det har gjerne vært og er en utfordring ellers i livet som tas videre med inn i businessen når vi starter for oss selv. 

Vi peoplepleaser, lytter mer til andre enn oss selv, unngår konflikter, gir etter og gir mer enn vi egentlig ønsker. 

For å sette grenser betyr at du tar din plass i verden. Det betyr at du vet, kommuniserer og tar valg basert på hva som er viktig for deg – selv om det på en eller annen måte er (eller kan være) en ulempe, irritasjon el for andre. Og det er noe som er vanskelig for mange.

Men hvis du over tid igjen og igjen sier nei til deg selv, og ja til alle andre, vil det med stor sannsynlighet føre til utbrenthet. For gründere er dette veldig reelt, og spesielt for deg som er introvert og sensitiv med egen business.

Og er det noe jeg ønsker for deg så er det at du skal bli så trygg på deg selv, på hvem du er og hva du vil – at du lytter til deg selv først og setter grenser i livet og businessen. Og på den måten kan holde på lenge, kjenne på glede og frihet – og unngå utbrenthet.

Hva er lurt å tenke på når du skal sette grenser i businessen? 

 • Vit hva som er viktig for deg, og hvilke grenser du trenger for å ha det bra i businessen din. 
 • Bestem deg for hvordan du vil kommunisere grensene dine på en måte som er tydelig, avklarende og respektfull. 

For når du faktisk vet hva som er viktig for deg, så handler det aller mest om å kommunisere de på en god måte og håndtere andres (om det er andre involverte) sine forventninger. Min erfaring er at grenser i de fleste tilfeller blir godt mottatt, så lenge det faktisk blir kommunisert. 

Hvis du skal ha en business som gir deg frihet, glede, balanse og suksess over tid, så er du nødt til å sette grenser og du må ha tydelig avklarte forventninger med kundene dine OG med deg selv. 

Hva slags grenser kan du sette i businessen og hvordan holde deg til de? 

Du kan sette både praktiske rammer/grenser og mer energetiske grenser – begge deler er viktig. (Det siste er kanskje ekstra viktig når du er introvert og sensitiv, for det er lett å la seg rive med og føle at du må være mer på og tilstede enn det som egentlig er tilfelle.). 

Altså, du kan sette:  

 1. Personlige, energetiske grenser for deg selv med tanke på når og hvor mye du skal jobbe, tid du bruker på sosiale medier, grenser overfor dem rundt deg osv. 
 1. Praktiske grenser for kundene dine – når du svarer på e-post, når du jobber, hvordan de kan kontakte deg, hva du sier ja og nei til osv. 

Uansett om det er i livet eller i businessen, så handler grensesetting om kommunikasjon. God kommunikasjon med dem rundt oss og et godt system for å ivareta grensene. For å hele tiden gå på kompromiss med deg selv, er selve oppskriften på utbrenthet og mistrivsel i din egen business, så det må vi unngå og evt jobbe med om det er en utfordring. (Kjenner du på dette nå, så kan 1-1 coaching være noe for deg.) 

Nå tenker du kanskje at det å sette grenser ikke er så vanskelig, men det å holde deg til de er utfordringen. Og det stemmer, for uansett om du setter grenser som kun gjelder deg eller om de gjelder kundene dine, så er det garantert at du må “stå i det” en stund før de blir en naturlig del av hvordan du driver business og hvordan du forholder deg til deg selv, kunder eller ulike forstyrrelser og tids – og energityver. 

Grep som kan hjelpe deg å overholde grensene du setter er: 

 1. Vit hva de er og skriv dem ned et sted der du får en stadig påminnelse. Og gå dypere. Vit hvorfor den enkelte grensen er viktig for deg. Hva føler du om ikke overholder den og hva føler du når den er på plass? 

Eks. Jeg har veldig sterke grenser rundt bruk av sosiale medier fordi jeg ikke liker hva det gjør med meg. Hvor lite kreativ jeg blir, hvor irritabel og sliten jeg føler meg. Jeg liker hvordan det føles å være borte fra SOME – tiden det gir meg til å jobbe med prosjekter som er viktig for meg, energien og gleden jeg kjenner på, kreativiteten som blomstrer. Når jeg husker på dette blir ikke grensesetting like vanskelig. 

 1. Sjekk inn med denne lista daglig. Minn deg selv på det som en del av din daglige rutine. Les gjennom den, kjenn på følelsene, visualiser at du gjennomfører grensene dine og at det går bra.
 1. Det kan være vanskelig å stå i grensesetting alene. Spesielt om det er nytt for deg og du fortsatt kjenner på de ubehagelige følelsene som dukker opp. For det er som regel mer som ligger bak peoplepleasing og manglende grenser, og det kan sette følelsene i sving. Så sørg derfor for at du har noen du kan dele det med. Det kan være en god venn, partner eller en coach/mentor du jobber med. (ønsker du å jobbe 1-1 med meg kan du sjekke det ut her

Så er det sånn at vi ikke blir eksperter på noe uten å øve, det gjelder i aller høyeste grad også grensesetting. Vi må øve og øve til det er en naturlig del av det du gjør, den du er og måten du driver businessen din på. Så ikke gi opp om du må prøve igjen og igjen før det er på plass. 

Og husk at du startet businessen din av en grunn. Og gode grenser er med på å ta deg dit du ønsker. 

Syns du det er vanskelig å sette grenser? Og i tilfelle hvor/hvordan? Del gjerne med meg!

 1. Sara Lisa says:

  Grenser har jeg blitt mye bedre på i det siste. Føles såå bra, og gjør virkelig en stor forskjell. Implementerer det i businesbygging så lang jeg klarer <3

  • Mari Vige says:

   Ja, det har alt å si! Så godt å høre at du gjør det og at du også implementerer det i forbindelse med å bygge business. Det vil du ikke angre på:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Book en gratis konsultasjon

Hva om du kunne møte den med litt mer nysgjerrighet og glede, og litt mindre alvor? Skape, leke og rett og slett glede deg mer over hele prosessen? Der det som til syvende og sist står igjen er essensen av deg, den du er og det du vil gi til verden.

For på samme måte som kunst er unikt - så er din business og du unik. 

Alle passer ikke og er ikke ment å passe inn i samme form. Du får lov til å gjøre det på din måte. 

I 1-1 Coaching kan vi utforske og justere din business, så den gir deg glede, frihet og suksessen du drømmer om! in the making? 

Hva om du så på businessen din som et kreativt prosjekt? Som et kunstverk