Starte som Virtuell Assistent? Her er alt du lurer på med svar.

Starte som Virtuell Assistent? Svar på alt du lurer på!

Er du nysgjerrig på hva det innebærer å starte som Virtuell Assistent? Da er du på rett sted.

Og fordi du ikke er den eneste som drømmer om en jobb hjemmefra med mer frihet og fleksibilitet, så svarer jeg her på de spørsmålene jeg får oftest om det å starte som Virtuell Assistent.

Hva er egentlig en Virtuell Assistent?

En definisjon jeg liker å bruke er: 

Det er mange typer virtuelle assistenter, men enda enklere sagt er en Virtuell Assistent noen som hjelper bedriftseiere med oppgaver de enten ikke vet hvordan de skal gjøre, er for travle til å håndtere selv eller ikke ønsker å gjøre.

Uavhengig av hva slags tjenester en Virtuell Assistent leverer, så hjelper de (direkte eller indirekte) kundene sine med å tjene eller spare penger, og gir dem mer tid til å fokusere på det de er best på. En bonus er at de sørger for at kundene får mer balanse mellom livet og businessen, og forhåpentligvis unngår utbrenthet.

Tjenestene du tilbyr som Virtuell Assistent vil ofte være basert på ferdigheter du allerede har, men du vil også lære nye ferdigheter etter hvert som du jobber med ulike kunder som du kan legge til i tjenestemenyen din. Når jeg startet så begynte jeg som en “potet”, en som gjorde litt av alt, men etterhvert som jeg lærte og oppdaget mer gikk jeg over til sosiale medier, Kajabi, nettsider, salgssider osv. 

En liten oppklaring: en VA blir ikke ansatt i bedriften, men leies inn fra sitt eget firma. Hvis du gjør de samme type oppgavene som ansatt, så er du ikke, per definisjon, en Virtuell Assistent.

Hva slags tjenester kan en Virtuell Assistent tilby?

En Virtuell Assistent kan tilby alle mulige tjenester en bedrift trenger hjelp til og som ikke krever at de er fysisk tilstede der bedriften er. Så alt som kan gjøres digitalt og remote/eksternt. Her er eksempler på noen tjenester, men det er ikke begrenset til dette:

  • Kundeservice på e-post
  • Sosiale medier
  • Samle/finne bilag til regnskap
  • Alt av tekst, innholdsproduksjon
  • Research
  • Video/podcast redigering
  • Teknisk oppsett av plattformer
  • Møtebooking
  • Nettsider/salgssider
  • Facebook-annonser
  • E-postmarkedsføring
  • Nyhetsbrev
  • E-postsortering
  • UGC
  • Support i medlemsportaler
  • Laste opp innhold til kurs
  • Grafikk
  • E-bøker

Det er nesten ikke grenser for hva du kan tilby, og gullet er når du finner noe som virkelig gir deg glede og er noe du kan godt. I tillegg til at det er behov i markedet for det.

Kan en mann jobbe som Virtuell Assistent? 

Så klart! Det er kanskje, per nå, flest kvinner som er VA, og det er nok sånn at fordi det heter Virtuell Assistent. Mange menn kan kanskje tenke at det ikke er for dem, eller de vil i alle fall ikke kalle seg en assistent. Det er tull og bare et resultat av en kultur med altfor stort og giftig fokus på maskulinitet.

Hvilke typer kunder leier inn Virtuelle Assistenter? 

Mange forskjellige typer bedrifter leier inn Virtuelle Assistenter, men veldig ofte er det små til mellomstore bedrifter som trenger hjelp med spesifikke oppgaver. De er kanskje i en vekstfase, men ikke helt klare til å ansette noen fast enda. Eller de har kanskje bare behov for hjelp noen timer her og der eller til et spesifikt prosjekt etc. 

Når det er sagt, så er det også store bedrifter som hyrer inn en VA fordi det er mer fleksibelt, de tar hånd om eget utstyr, trenger ikke kontorplass, de trengs kanskje bare i en liten avgrenset periode osv. 

Mine kunder og jeg har jobbet som VA for bedrifter innen veldig mange bransjer; håndtverkere, store konsern, psykologer og leger, terapauter, coacher, alle slags online bedrifter, forfattere, vaskehall, advokater, personlige trenere, ulike butikker og restauranter, frisører og velværeklinikker, nettbutikker m.fl. 

Hvor skal jeg begynne hvis jeg vil bli en Virtuell Assistent?

Generelt når du skal starte din egen bedrift er det lett å overtenke ting. Så for å unngå å bli overveldet, kan det være nyttig å begynne med et kurs som viser deg hvordan du tar de første skrittene og kommer i gang. Jeg tilbyr to ulike kurs/programmer som gir deg en steg-for-steg guide til hvordan du kommer i gang (Minikurset Jobb hjemmefra – Start som Virtuell Assistent) og et større program (VA-akademiet) som tar for seg oppstart, drift, markedsføring i tillegg til at du blir del av et uvurderlig fellesskap av andre Virtuelle Assistenter. Du finner informasjon om VA-akademiet her. 

Hva trenger jeg for å starte som Virtuell Assistent?

I motsetning til det å starte en fysisk, produktbasert bedrift er det lite du trenger for å jobbe som VA, og det meste har du sannsynligvis allerede. 

For å komme i gang som Virtuell Assistent trenger du kun en bærbar PC eller Mac, mobiltelefon og pålitelig internett. Det kan også være greit med noe programvare som Google Workspace eller Microsoft Office. 

Hva koster det hvis jeg vil starte som Virtuell Assistent?

Hvis vi antar at du har pc, mobil og internett tilgjengelig, så er det ikke så mye mer du må betale for annet enn diverse programvarer, domene, en plattform for nettsiden din osv. Dette er gjerne faste utgifter du får månedlig eller årlig. Det finnes mange rimelige løsninger, men å starte bedrift vil i alle tilfeller kreve noe oppstartskapital. Kanskje vil du også investere i et kurs som hjelper deg raskere i gang og til et punkt der du faktisk begynner å tjene penger. Og om du må investere i PC og telefon koster det jo mer, så klart. 

Hvor lang tid tar oppstarten som VA?

I motsetning til de som skal selge et kurs de lager osv, så krever det lite “produksjon” å komme i gang som VA. Med litt veiledning, så kan du fint være oppe og gå med selve fundamentet i businessen i løpet av 4-6 uker. 

Hvor lang tid tar det å få kunder?

Dette varierer veldig. Noen får betalende kunder veldig fort, men for de aller fleste tar det 3-6 mnd å få sin første kunde. De som får kunder raskt – kanskje hadde de allerede et nettverk, masse tid, kastet seg ut i det osv. De (fleste) som bruker lenger tid – kanskje de har et lite nettverk, er veldig usikre på seg selv og må jobbe litt med selvtilliten, lite tid pga små barn hjemme etc. 

Hvor mye tjener Virtuelle Assistenter?

Dette varierer, og dette er viktig – norske Virtuelle Assistenter ta en høyere timepris enn det de snakker om i f eks USA eller andre deler av verden. Du vil aldri kunne konkurrere med en Virtuell Assistent fra Asia på pris, men du vil ha kulturelle, språklige og logistikkmessige fordeler når du er norsk og bor i Norge. 

Jeg anbefaler en minimum timepris på 500 kr + moms (når du er momspliktig), men jeg vet de som tar mindre og mange som tar mer enn dette. Her igjen er det mange ulike faktorer som spiller inn. 

Det vil også være lurt å prise seg etter andre prismodeller enn per time – som vil gi deg muligheten til å tjene mer per kunde uten å jobbe mer, i tillegg til at det er mer forutsigbart for kundene dine. Dette er en av de tingene du lærer i kursene mine

Er det noen lover og regler Virtuelle Assistenter bør være klar over?

Så lenge du driver en bedrift som er i kontakt med andre mennesker må du overholde GDPR, du må føre regnskap, betale skatt og avgifter osv. Dette kan oppleves skummelt og overveldende, men selv de “grønneste” av oss finner ut av dette med god hjelp fra ulike eksperter. I VA-akademiet har vi en egen modul på GDPR for gründere og også (snart klart) en modul fra en regnskapsfører. 

Trenger Virtuelle Assistenter være teknisk anlagte? 

Du trenger ikke være ekspert, men en viss innsikt er greit å ha. Du jobber tross alt via PC, kommuniserer digitalt med kundene dine osv, så du bør være komfortabel med basicen og villig til å sette deg inn i flere av disse tingene underveis. Men om det er en trøst – jeg er ikke spesielt teknisk av meg, men får til det jeg trenger å få til. 

Trenger jeg erfaring fra administrasjon eller økonomi for å starte som Virtuell Assistent?

Det kommer helt an på hvilke tjenester du skal tilby. Generelt for å jobbe som VA er det aller viktigste du kan ta med deg å være villig til å lære, løsningsorientert, kunne styre tiden og timeplanen din greit, villig til å gå litt ut av komfortsonen osv. 

Hvordan får Virtuelle Assistenter kunder? Må jeg bruke sosiale medier? 

Du kommer ikke utenom markedsføring i en eller annen form. Det er tross alt sånn andre får høre om deg, og sånn du får kunder. Derfor er det lurt å ha en liten strategi/en plan for hvordan du skal nå ut til potensielle kunder. Sosiale medier er en måte, men absolutt ikke den eneste. Jeg har kunder som ikke bruker sosiale medier i særlig grad, men fokuserer på andre metoder for å nå ut. I VA-akademiet lærer jeg bort flere. Men til syvende og sist handler det bare om at mennesker må få høre om deg og hvordan du kan hjelpe dem. Så der det er mennesker er det potensielle kunder eller noen som kjenner potensielle kunder. 

Må jeg ha en nettside?

Du MÅ ikke, og du kan absolutt starte uten å ha nettsiden på plass. Når det er sagt, så vil jeg anbefale alle å ha en nettside etterhvert. En nettside er på en måte din butikk eller butikkvindu, ditt ansikt utad. Et sted du kan bli funnet, der potensielle kunder kan finne ut mer om deg og hvordan du kan hjelpe. Du eier også ditt eget nettsted, i motsetning til dine kanaler på sosiale medier der du ikke “eier” noen ting. 

I mine kurs lærer du hva du bør tenke på når du skal sette opp din egen nettside – mange har gjort det før deg med lite forkunnskaper. Så da kan du også klare det. 

Kan jeg jobbe som Virtuell Assistent om jeg bor i utlandet eller er på reise? 

Ja, en av fordelene med å være Virtuell Assistent er at du kan jobbe hvor som helst. Mange jobber hjemmefra, men det er en jobb du like gjerne kan gjøre fra reise eller et bosted i utlandet. Det er derfor det er så fantastisk å jobbe som VA – du har 100% fleksibilitet i dagene dine. 

Hvordan kan jeg kombinere å jobbe som Virtuell Assistent ved siden av annen jobb eller med barn hjemme?

De fleste av mine kunder starter som VA ved siden av en annen jobb, og de aller fleste er også mødre. Det er absolutt mulig å kombinere, men gode grenser, en tydelig retning og en god plan er viktig for å få det til. Jeg har skrevet et annet blogginnlegg om det å starte som VA ved siden av fulltidsjobb. Du kan lese det her. 

Hvordan overkommer jeg frykt og får mer selvtillit? Og har jeg egentlig det som skal til

Dette er vel noe av det som kommer opp oftest når jeg snakker med de som tenker på å starte som Virtuell Assistent. Og det jeg alltid svarer er: Husk at frykt er naturlig. Det er naturlig å være redd for det som er ukjent og nytt. Men du vet, like godt som meg, at livet har vært fullt av utfordringer frem til nå. Det er sånn for alle. Vi takler det. Vi lærer oss å håndtere det. Du har gjort det før og du kan gjøre det igjen. 

Når det kommer til selvtillit, så vil jeg at du skal vite at det er ikke sånn at vi er født med eller uten god selvtillit. Selvtillit bygges gjennom handling og mestring. Du kan ha masse selvtillit på et området og mindre på et annet. Det er naturlig å ikke ha så mye selvtillit frem til du har erfart at dette er noe du får til. Men etterhvert som du jobber med kunder, lærer og utvikler deg, så vil også selvtilliten komme. 

Det viktigste du kan gjøre er å fokusere på å lære og vokse, og husk at feil er en del av læringsprosessen. Og for hver nye ting du mestrer vil selvtilliten vokse og du vil innse at dette er noe du også får til. (blogg: “Har jeg det som skal til for å starte som Virtuell Assistent?”)

Hva skjer hvis jeg får spørsmål om å gjøre noe jeg ikke kan?

En måte å lære nye ting på er å si ja til ting man ikke kan. Men det er et men. Og det er at du sier bare ja til det du tror du kan få til med opplæring, eller litt tid til å sette deg inn i det. Og så klart hvis det er noe du har lyst til å lære. 

Hvis du allerede er i en kunderelasjon og de spør deg om en oppgave du ikke vet hvordan du gjør, kan du si fra til kunden. Spør om de kan vise deg, gi deg opplæring eller du kan selv prøve å finne ut hvordan du gjør det. Det er også lov til å si at dette ikke er noe du kan eller ønsker å ta på deg. 

Men husk også at du ikke trenger å kunne alt fra starten av. Ingen kan alt, og det er altfor mange ting å sette seg inn i til at du kan gjøre det før du starter.

Hvordan vet jeg om Virtuell Assistent er riktig for meg?

Nå håper jeg du har fått svar på mye av det du lurer på om å jobbe som Virtuell Assistent, og om du kjenner deg klar for mer kjøtt på beinet, så vil jeg anbefale deg å begynne med minikurset “Jobb hjemmefra – Start som Virtuell Assistent”. 

Dette er et lite kurs, men det gir deg mange av byggeklossene du trenger for å starte og komme i gang som Virtuell Assistent. 

Du kan også sjekke ut VA-akademiet om du allerede nå vet at dette er noe for deg og du vil ha et mer dyptgående kurs, coaching/mentoring direkte fra meg og et støttende fellesskap ved siden av. 

Så – fikk du svar på noe du lurte på? Har du flere spørsmål? Del under 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Book en gratis konsultasjon

Hva om du kunne møte den med litt mer nysgjerrighet og glede, og litt mindre alvor? Skape, leke og rett og slett glede deg mer over hele prosessen? Der det som til syvende og sist står igjen er essensen av deg, den du er og det du vil gi til verden.

For på samme måte som kunst er unikt - så er din business og du unik. 

Alle passer ikke og er ikke ment å passe inn i samme form. Du får lov til å gjøre det på din måte. 

I 1-1 Coaching kan vi utforske og justere din business, så den gir deg glede, frihet og suksessen du drømmer om! 



in the making? 

Hva om du så på businessen din som et kreativt prosjekt? Som et kunstverk