Hvordan roe ned, omfavne og stole på prosessen når du bygger online business

Hvordan stole på prosessen når du bygger online business

Ofte tenker jeg på hvor «alvorlig» vi tar businessen vår. Og kanskje spesielt som kvinner i business har vi blitt ledet til å tro at vi er nødt til å pushe på, jobbe døgnet rundt og delta i former for markedsføring som ikke passer oss – for å lykkes. For å oppnå det vi tror er “suksess”. 

Og fanget i en spiral av alvor og stress glemmer altfor mange å finne glede i selve prosessen. 

  • Vi kjenner på presset om å kunne leve av businessen i løpet av kort tid.
  • Når ting ikke fungerer med en gang, så, hopper vi videre til neste idé og neste idé som igjen fører til  frustrasjon og usikkerhet. 
  • Vi blir lett demotivert og fristet til å gi opp når det blir litt ekstra krevende.
  • Vi kjenner på presset til å gjøre alt vi “burde” gjøre basert på andres meninger.
  • Vi prøver desperat å finne den riktige løsningen på “alle” våre problemer.
  • Stresset over hva vi skal gjøre og hvordan vi skal gjøre det tar fort overhånd.
  • Et nei sender oss rett ned i kjelleren.
  • Vi er redde for å prøve noe nytt, for å utforske, teste og være villig til å feile.
  • Vi søker svar alle andre steder enn i oss selv.

Jeg er ganske sikker på at du kan skrive under på mye av dette, og det til tross for at du (og vi) er superdyktige, sterke, modige, smarte og kreative mennesker  som har våget (eller tenker på) å starte egen business.

Men hva om du  hadde en annen tilnærming til businessen?

Med mer nysgjerrighet og glede, og litt mindre alvor? Hva om du så på businessen din som et kreativt prosjekt? Som et kunstverk in the making? Hva ville vært annerledes da?

Hva om hele prosessen, alle stegene, all læringen var like verdifull som det ferdige produktet?

For akkurat som kunstnere som skaper unike verk etter (som regel) en lang prosess der ikke alt var vellykket underveis, så har du også muligheten til å skape noe unikt gjennom din business. Men det blir ikke unikt om du prøver å passe inn i en standardisert form. 

Du må tillate deg selv, og våge, å gjøre det på din egen måte. Bruke tiden som trengs på å finne din egen unike stemme og ditt perspektiv. 

For, tro det eller ei, alle mennesker er kreative individer i en eller annen form. Alle har sin egen stemme – selv om den kanskje er begravd litt langt ned og føles umulig å finne.

Jeg er den første til å innrømme at dette har tatt tid for meg. Det har vært dager, tider og faser på denne businessreisen der jeg har lengtet så etter å finne “meg” i dette at jeg glemte å finne glede i prosessen. Og fortsatt kan jeg innimellom bli fanget av det alvorlige og glemme å utforske og eksperimentere. 

Men akkurat som jeg har gjort, så kan du, ved å omfavne den du er, din kreativitet og lekenhet, finne nye veier og løsninger som du kanskje tidligere ikke hadde sett for deg.

Ta pauser, still spørsmål og utforsk muligheter som kanskje virker litt utenfor boksen. Som er annerledes enn det “alle” sier. Utforsk det du kjenner deg dratt mot, som bare kjennes skikkelig bra for deg. Og se hvordan du kommer nærmere og nærmere det som føles som deg og din business.

Så, hva ville vært annerledes om businessen din ble ditt kreative, kunstneriske prosjekt? Hva om du tillot deg selv å nyte hele reisen, og ikke bare fokuserte på målet der fremme? 

Hva om essensen av deg selv og det du vil gi til verden blir tydeligere fordi du tar deg tid til å virkelig finne ut av det? 

Jeg vet det kan være lettere sagt enn gjort, så her er 12 tips på veien mot å omfavne og stole på prosessen når du bygger en online business:  

#1 Praktiser tålmodighet

Å bygge business tar tid. Ha realistiske forventninger til hvor fort du tenker det skal gå, og husk at det er en kontinuerlig læringsprosess. De fleste av oss starter på scratch og kan lite eller ingenting om å bygge egen business når vi starter, så tid til læring er essensielt. La heller ikke mangelen på umiddelbare resultater legge en demper på motivasjonen. Kos deg heller underveis. 

#2 Feire små seire

Ikke undervurder betydningen av små fremskritt. Det er så mange ting underveis som er  verdt å feire, uansett hvor lite det kan virke. Og er du god til å feire smått og stort underveis, så vil det hjelpe deg med å holde motivasjonen oppe og glede deg over prosessen.

#3 Lær av feilene dine

Feil er en naturlig del av denne reisen. I stedet for å la det ta fra deg motivasjonen, så se på dem som muligheter for læring. Hver eneste feil du  gjør gir verdifull innsikt som vil hjelpe deg med å bevege deg fremover i businessen. 

#4 Omgi deg med gode folk

Å bygge egen business kan være utfordrende, og det er viktigere enn du kanskje tror å ha et nettverk av støttende mennesker rundt deg. Også om du er introvert og tenker at du trives best alene. Vi trenger alle noen. Så finn likesinnede personer, delta på gründereventer, nettverksgrupper eller bare koble deg på en eller to andre du kan dele erfaringer og få råd av. Har du ikke et fellesskap eller noen å støtte deg på, så kan du sjekke ut VA-akademiet

#5 Fokuser på visjonen og ditt hvorfor

Minn deg selv på hvorfor du startet denne businessen i utgangspunktet. For hvis du ikke vet hvorfor eller har en klar og tydelig visjon, så vil det være krevende å fortsette når du møter utfordringer og tunge dager. Så vit hvorfor. Vit det skikkelig. 

#6 Prøv å nyte det å lære noe nytt

Å drive egen business gir deg en unik mulighet til å lære nye ferdigheter, og bli bedre kjent med deg selv.. Så se på det som en mulighet for  personlig og faglig utvikling.

#7 Unngå sammenligning

Det er utrolig lett å sammenligne din egen suksess med andres (eller med det du tror er andres suksess). Spesielt på sosiale medier der vi som regel kun ser det “perfekte” bildet. Men husk at alle mennesker og alle businesser er unike, og suksess er relativt. Vit hva som er suksess for deg og fokuser heller på din egen fremgang og utvikling. Ta skylappene på, som jeg ofte sier til kundene mine. 

#8 Sett realistiske og inspirerende mål

Ha klare og oppnåelige mål for DIN business. Det hjelper lite å jobbe mot andres mål som kanskje ikke engang inspirerer deg. Del målene dine opp i mindre delmål, og feire når du når hvert av dem. 

#9 Prøv å leve i nuet

Ja, det er viktig å ha en langsiktig visjon, men det er også viktig å legge merke til det som skjer underveis, og være til stede i prosessen. Finn glede i de små øyeblikkene OG utfordringene som måtte dukke opp.

#10 Ta deg tid til å reflektere

Denne burde egentlig stå lenger opp, for det å ta seg tid til å reflektere gir deg enormt  verdifull innsikt i hva som fungerer og hva som kan forbedres. Gjør det til en vane daglig, ukentlig og månedlig. Det er virkelig den “hemmelige ingrediensen” til å lykkes. 

#11 Ta vare på deg selv

Å bygge en business er, som du vet, krevende, så sørg for å ta vare på din fysiske, mentale og emosjonelle helse. Legg inn tid for hvile, avslapning, bevegelse, næring, det som gir deg glede. Du skal holde lenge, og det gjør du ikke om du ikke tar vare på deg selv underveis. Det er sjelden noe haster så mye at du ikke har tid til en skikkelig lunsj eller litt frisk luft. 

#12 Vær åpen for endringer

Fleksible mennesker har et fortrinn, sa min coach. Så vær åpen og villig til å tilpasse deg og gjøre endringer når det trengs. For ingen av oss kan forutse alle utfordringer eller muligheter som måtte dukke opp underveis. 

Jeg håper dette gav deg inspirasjon og motivasjon for veien videre. Er det noe jeg ønsker for deg , uansett om du er, kommer til å bli eller aldri blir min kunde, så er det at du skal omfavne din egen unike vei, finne glede i og stole på prosessen, og la din business være et kreativt prosjekt. 

For på den måten vil du finne glede og tilfredsstillelse i totalopplevelsen av å bygge din egen business, og ikke bare jage etter målet der fremme. 

Husk at du er på (eller skal på) en unik reise som vil forme deg både som menneske og som gründer. Så ta ett skritt om gangen og gi deg selv rom til å utforske, feile og vokse. 

Hva tenker du om dette? Del gjerne dine tanker og refleksjoner i kommentarfeltet. 

Jeg har også ledig kapasitet for 1-1 coaching/mentoring der vi sammen kan utforske og hjelpe deg med å bygge en business som passer deg og den du er.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Book en gratis konsultasjon

Hva om du kunne møte den med litt mer nysgjerrighet og glede, og litt mindre alvor? Skape, leke og rett og slett glede deg mer over hele prosessen? Der det som til syvende og sist står igjen er essensen av deg, den du er og det du vil gi til verden.

For på samme måte som kunst er unikt - så er din business og du unik. 

Alle passer ikke og er ikke ment å passe inn i samme form. Du får lov til å gjøre det på din måte. 

I 1-1 Coaching kan vi utforske og justere din business, så den gir deg glede, frihet og suksessen du drømmer om! in the making? 

Hva om du så på businessen din som et kreativt prosjekt? Som et kunstverk